Sajber izazovi i rizici

Sajber rizici, bezbednost i izazovi koji dolaze

Decenija rasta sajber rizika

Protekla decenija je donela značajne promene i izazove u svetu sajber bezbednosti, koji su nas ostavili zapanjenima.
Izveštaji Ponemon/IBM o Troškovima ilegalnog pristupa i krađe podataka iz proteklih deset godina dali su nam uvid u fascinantnu, mada ponekad i uznemirujuću, sliku sajber bezbednosti. Dok razmatramo naučene lekcije i trendove koji su se pojavili, postaje jasno da su troškovi usled krađe podataka znatno porasli, zahtevajući dublju analizu pretnji i mera koje je potrebno preduzeti za zaštitu od istih. Prosečni trošak iligalnog pristupa i zloupotrebe podataka 2014. godine iznosio je 3,5 miliona dolara. U 2023. godini, koja je na izmaku, taj iznos skočio je za gotovo 30%, dostižući zastrašujućih 4,45 miliona dolara po incidentu. Ono što još zabrinjava jeste da kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama sada prosečno troše 9,48 miliona dolara po incidentu, prema najnovijem izveštaju, što predstavlja porast troškova krađe podataka od čak 75,5% u SAD-u u odnosi na period do 2013. godine.

Sektor zdravstva korak ispred finansijskog sektora

Zdravstvo je snosilo najveći teret troškova ilegalnog pristupa i krađe podataka u poslednjih 13 godina, sa prosečnim troškom od 10,93 miliona dolara po incidentu u 2023. godini. Finansijski i farmaceutski sektor odmah su iza zdravstva. Uvidom u ove podatke, jasno se nameće potreba za preduzimanjem snažnih mera u pomenutim sektorima, radi zaštite osetljivih podataka i sprečavanja daljih incidenata.

Faktori koji utiču na troškove usled ilegalnog pristupa i zloupotrebe podataka

Enkripcija (šifrovanje) podataka i angažovanje timova stručnjaka u slučaju sajber incidenata su bili posebno važni poslovni faktori u prošlosti. Pejzaž se dramatično promenio u 2020. godini. Enkripcija podataka je pala sa drugog mesta na sedmo, dok su platforme sa veštačkom inteligencijom preuzele vodeću ulogu u uticanju na smanjenje troškova ilegalnog pristupa i krađe podataka. Integrisanje DevSecOps pristupa u razvoju softvera zaslužilo je vodeće mesto u zaštiti od sajber napada i smanjenju troškova usled krađe podataka. Upotrebom veštačke inteligencije i procesa automatizacije, koji danas spadaju u neophodne alate, zaštita je podignuta na još viši nivo, značajno smanjujući vreme za identifikaciju i suzbijanje ilegalnog pristupa i zloupotrebe podataka, posledično smanjujući i troškove za 1,76 miliona dolara.

Sajber izazovi i rizici

Porast udela zlonamernih napada

Ilegalni prisup i zloupotreba podataka čine preko 50% zlonamernih napada protekle decenije, dok su sistemske greške i greške izazvane ljudskim faktorom činile otprilike četvrtinu slučajeva, prema izveštaju iz 2020. godine. Razlog povećanog procenta zlonamernih napada mogao bi biti posledica unapređenih sistema i promena koje su se desile na tržištu telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija, koje su doživele ekspanziju tokom pandemije virusa COVID-19. Zanimljiva činjenica je, prema izveštajima o porastu troškova usled krađe i povrede podataka, da kontinuirani sukob u Ukrajini nije napravio značajnu razliku u statistici na globalnom nivou, kako je bilo predviđano.

Šta nas čeka u budućnosti?

Uz sveprisutnost veštačke inteligencije i sa dolaskom kvantnih računara, pretnje će se bez sumnje razvijati, a novi izazovi će se pojavljivati. Stoga, u predviđanjima kretanja tokom sledeće decenije, budućnost sajber bezbednosti ostaje izazovna i jednako neizvesna i nepredvidiva. Prateći lekcije iz prošlosti, možemo se bolje pripremiti za izazove budućnosti, osiguravajući da naš digitalni svet ostane siguran i bezbedan.