Istorija osiguranja

Vožnja vremeplovom: Zanimljiva istorija osiguranja

Jednom davno, u živopisnim bazarima Vavilona, mogli ste naći pisara kako sedi za svojim drvenim stolom, urezujući čudne simbole u pločicu od gline. Da li je crtao? Ne. Izdavao je prvu poznatu polisu osiguranja na svetu. Pripremite se ljudi jer ćemo se vratiti unazad kroz fascinantnu istoriju osiguranja!

Drevni Vavilon

Počeci opšteg osiguranja

(1750. p. n. e.)

Hamurabijev zakonik, zakonik drevne Mesopotamije, je naša prva stanica. Među raznim zakonima o trgovini, krađi i braku nalazimo najraniji zapis o osiguranju: Ugovori o donjem zalogu, koji su bili su povezani sa pomorskom trgovinom.
Trgovci, koji su pozajmljivali novac za svoja putovanja, mogli su platiti premiju svom zajmodavcu.
Zauzvrat, zajmodavac je obećavao da će otkazati kredit ako bi se pošiljka izgubila ili bila ukradena na moru.
Zanimljivo, zar ne? Možemo to zamisliti kao prvo “brodsko osiguranje“.

Rim

Početak zdravstvenog i osiguranja za sahrane

(600. p. n. e.)

Sada, ubrzajmo naš vremeplov i skočimo do drevnog Rima, gde su društva za sahrane bila veoma popularna. Ova društva su obezbeđivala pravilne sahranske aranžmane za svoje članove i čak pružala finansijsku podršku porodici preminulog, uz malu naknadu . Ovo je bilo, u suštini, prvo “životno i zdravstveno osiguranje

Kina

Osiguranje tereta za karavane

(5.000. p. n. e.)

Da li ste se ikada pitali kako su trgovci štitili svoju robu tokom opasnih putovanja Putem svile? Evo priče: Kineski trgovci su rasporedili svoju robu preko više kamila kako bi ograničili mogući gubitak usled nesreće bilo koje pojedinačne kamile. Ako bi jedna kamila odlučila da se izgubi u pustinji, gubitak bi bio ograničen samo na teret koji je nosila.

Srednji vek

Epsko doba cehova

(Kraj 12. veka)

Pređimo na srednjovekovnu Evropu gde su se trgovci i zanatlije udruživali u cehove. Cehovi su nudili neku vrstu grupnog osiguranja: ako bi članu bila ukradena ili uništena imovina, ceh bi pružio pomoć.

Engleska

Moderno osiguranje

(17. vek)

Zatim je došao Veliki požar u Londonu 1666. godine, iskra koja će pokrenuti modernu industriju osiguranja. Nakon ove katastrofe, Nikolaus Barbon je počeo da prodaje ‘Osiguranje od požara’ uplašenim Londoncima, nudeći im obnovu domova u slučaju da se takva katastrofa ponovi. Kasnije, 1681. godine, kafana Edwarda Lloyda se pretvorila u centar za pomorsko osiguranje i na kraju evoluirala u legendarni Lloyd’s of London.

Sjedinjene Američke Države

Uspon životnog osiguranja

(18. vek)

Naša putovanje se završava u Zemlji prilika, gde je životno osiguranje postalo veoma popularno u 18. veku. Fond presbiterijanskih sveštenika, osnovan 1759. godine, prepoznaje se kao prva korporacija za životno osiguranje u SAD. Tako je industrija osiguranja eksplodirala u složenog diva, kakvog ga poznajemo danas.

Dakle, dragi čitaoci, ovo je bila naša vrtoglava tura kroz iznenađujuće zanimljivu istoriju osiguranja. Možda je sve počelo sa glinenim pločicama i tvrdoglavim kamilama, ali je procvetalo u industriju vrednu više biliona dolara koja pruža sigurnost i mir u nepredvidivom svetu. Sledeći put, kada nevoljno platite svoju premiju osiguranja, setite se tih hrabrih vavilonskih pomorskih trgovaca i pionirskih Rimljana. Ne plaćate samo račun, učestvujete u vekovima staroj tradiciji upravljanja rizikom, podršci zajednice i ljudske inventivnosti. Zar to nije vredno svakog novčića?