sajber pretnje

Rano otkrivanje – ključ u borbi protiv sajber pretnji

Šta se to danas može neuobičajeno desiti?

Još jedno jutro u kom odlazite na posao i obavljate svoja uobičajena zaduženja i aktivnosti. Čudna dešavanja kvare trenutni proces rada. Računari i kancelarijska oprema prestaju da funkcionišu, pojavljuju se atipične poruke, a kritični podaci misteriozno nestaju. O čemu se zapravo radi?! Izvesnost da ste meta sajber napada sada je očiglednija nego ikada, a vi se pitate šta dalje preduzeti i kako je do ovoga došlo?

U digitalizovanom svetu, koji eksponencijalno raste, takvi incidenti postaju sve češći. Svet sajber bezbednosti je konstantno bojište, gde poslovni subjekti i organizacije moraju biti korak ispred sajber napadača. Prevencija je u ovom slučaju esencijalna, ali sposobnost za otkrivanje i reagovanje konačno određuje obim gubitaka i ozbiljnost sajber napada. Značajan deo budžeta za sajber bezbednost se trenutno usmerava na prevenciju, dok samo oko 35% ide na otkrivanje i reagovanje.

sajber pretnje

Uzimajući u obzir ozbiljnost napada, koji su sve sofisticiraniji, kompanije više ne mogu da se oslone samo na tradicionalni pristup jačanja svojih odbrambenih mehanizama. Rastuća zavisnost od eksternalizacije poslovnih procesa, tokovi podataka između kompanija i potencijalna upotreba veštačke inteligencije, kako u kompanijama tako i od strane sajber napadača, čine imperativom fokusiranje na rano otkrivanje i odgovor.

Bez obzira na ulaganja u sajber bezbednost, kompanije moraju biti svesne činjenice da se ne može sprečiti baš svaki napad, ali značajnu ulogu mogu imati mehanizmi za otkrivanje i reagovanje, koji mogu umanjiti troškove i do 1000 puta ukoliko su napadi ranije identifikovani (u odnosu na nepoznate i nekontrolisane napade).

U današnje vreme su tehnologije za rano otkrivanje lako dostupne i konstantno napreduju. Kao sve neophodnije za kompanije, ističu se tehnologije poput: bezbednosnih operativnih cenara (SOC), sistema za upravljanje bezbednosnim informacijama i događajima (SIEM), sistema za proširena rešenja za otkrivanje i reagovanje (XDR), sistema za otkrivanje napada (IDS) i sistema za prevenciju napada (IPS).

Nova realnost ili unapređena tradicionalna rešenja?

Zastrašuje statistika da 67% malih i srednjih preduzeća smatra da nemaju internu stručnost za rešavanje ilegalnih pristupa i krađe podataka. Međutim, ovaj problem se ublažava kako sve više pomenutih kompanija uspostavlja saradnju sa kompanijama zaduženim za sajber bezbednost: 89% u 2022. godini, naspram 74% u 2020.

Zastareli i tradicionalni metodi sajber odbrane, koji više nisu dovoljni da zaštite od današnjih sofisticiranih napada, podstakli su organizacije da usvoje nove metode sajber odbrane koje su proaktivnije, skalabilnije i efikasnije.

  • IPification je tehnologija mobilne autentifikacije koja omogućava korisnicima da verifikuju svoj identitet putem svojih mobilnih uređaja, uglavnom koristeći svoje brojeve mobilnih telefona. Često se koristi kao sigurnija i korisnički prijatnija alternativa tradicionalnim korisničkim imenima i lozinkama za pristup online uslugama i aplikacijama. IPification se često koristi u različitim online uslugama uključujući mobilne aplikacije, veb sajtove i finansijske institucije, kako bi se poboljšala sigurnost i korisničko iskustvo. Međutim, važno je osigurati da su pravilne sigurnosne mere na snazi kako bi se zaštitili od zamene SIM kartica i drugih potencijalnih napada na mobilne sisteme autentikacije.
  • Veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) predstavljaju moćne alatke u borbi protiv sajber pretnji. AI i ML mogu analizirati velike količine podataka u realnom vremenu, kako bi otkrili neobične obrasce i nepravilnosti koji ukazuju na potencijalni napad. Ove tehnologije mogu automatski reagovati na pretnje i blokirati ih pre nego što napadi uopšte stignu do Vaše mreže.
  • Kvantna enkripcija – kvantni kompjuteri obećavaju revoluciju u oblasti računarstva, ali takođe predstavljaju pretnju za postojeće metode enkripcije. Kvantna enkripcija koristi principe kvantne mehanike da osigura da se podaci ne mogu provaliti ni uz pomoć najsnažnijih računara. Iako je još u eksperimentalnoj fazi, ova tehnologija obećava revoluciju u zaštiti podataka.
  • Blokčejn (Blockchain) tehnologija – baza podataka koju čine manje baze (blokovi) međusobno digitalno povezane i koja stoji iza kriptovaluta poput bitkoina, takođe ima primenu u oblasti sajber bezbednosti. Ona omogućava transparentno i nepromenljivo čuvanje podataka, što čini teškim njihovu manipulaciju i krađu. Blokčejn se koristi za osiguranje integriteta informacija u različitim sektorima, uključujući finansije i zdravstvo.
  • Biometrijska identifikacija i autentifikacija, kao što su otisak prsta, prepoznavanje lica i skeniranje oka, postaje sveprisutna u svetu sajber bezbednosti. Ovi biometrijski podaci se teže falsifikuju i omogućavaju preciznu autentifikaciju korisnika. Implementacija biometrijske autentifikacije štiti Vaše sisteme od neovlašćenih pristupa.
  • Bezbednost na nivou aplikacija (AppSec) – Napadači često ciljaju ranjivosti na nivou aplikacija. Bezbednost na nivou aplikacija podrazumeva praksu redovnog testiranja i nadogradnje softvera kako bi se osiguralo da su sve ranjivosti zakrpljene. Takođe se koristi Web Application Firewall (WAF) kako bi se blokirali sajber napadi usmereni na aplikacije.

Iako je bolje da uopšte ne budete napadnuti, podaci ukazuju na to da je oko 90% incidenata moguće suzbiti u njihovim ranim fazama, zadržavajući se unutar pokrića polisa osiguranja. Ukoliko dođe do uznapredovanja izvan granica polise, posledice će postati ozbiljnije i skuplje, što upućuje na potrebu da se preduzmu sve dostupne mere.