Šta je Sajber osiguranje

Šta je sajber osiguranje?

Šta je Sajber osiguranje?

Sajber osiguranje (koji se takođe naziva sajber rizik ili osiguranje od sajber odgovornosti) je oblik pokrića dizajniran da zaštiti Vaše poslovanje od pretnji u digitalnom dobu, kao što su kršenje podataka ili zlonamerni sajber hakovi na radnim računarskim sistemima.

Preduzeće je odgovorno za sopstvenu sajber bezbednost, ali u slučaju sajber napada posedovanje odgovarajućeg osiguranja znači da niste sami. Pokriće sajber odgovornosti će pružiti ključnu podršku koja će pomoći Vašem preduzeću da ostane na površini.

Dakle, kako funkcioniše sajber osiguranje i kakvo cyber osiguranje vam je potrebno? Pročitajte naš kompletan vodič za česta pitanja za uvod u ovu temu.

Sajber osiguranje

Šta pokriva cyber osiguranje?

U slučaju sajber napada, većina polisa sajber osiguranja će pokriti finansijske i reputacione troškove prve i treće strane ako su podaci ili elektronski sistemi izgubljeni, oštećeni ili ukradeni.

Za uključeni posao – prvo lice – pokriće uključuje troškove istrage sajber kriminala, povraćaja podataka izgubljenih u bezbednosnom proboju i restauracije računarskih sistema, gubitak prihoda nastalog gašenjem poslovanja, upravljanje reputacijom, isplate iznude koje zahtevaju hakeri i troškove obaveštenja u slučaju da ste obavezni da obavestite treća lica na koja to utiče.

Pokriće trećih strana (koje proizilaze iz tužbi protiv vas) uključuju odštetu i poravnanja, kao i troškove pravne odbrane od tvrdnji o kršenju GDPR-a (General Data Protection Regulation – Opšta uredba o zaštiti podataka).

Kome je potrebno osiguranje od sajber odgovornosti?

Ako vaše preduzeće koristi, šalje ili čuva elektronske podatke, možete imati koristi od sajber osiguranja. Ti podaci, bilo da pripadaju preduzeću ili su osetljivi podaci o klijentima, podložni su sajber napadima i kršenju podataka; sajber osiguranje može pomoći oko troškova oporavka.

Zbog toga je sajber osiguranje važan deo osiguranja malih preduzeća, jer nudi finansijsku podršku ako se desi najgore.

sta je sajber osiguranje

Koliko košta sajber osiguranje?

Cena sajber osiguranja zavisi od nekoliko faktora, uključujući godišnji prihod preduzeća, industriju u kojoj funkcioniše, vrstu podataka koji se čuvaju i nivo bezbednosti mreže. Određeni sektori su ranjiviji na sajber kriminal i zbog toga će zahtevati veći nivo pokrivenosti.

Na primer, kompanije koje imaju veliki broj ličnih dosijea, kao što su finansije i zdravstvo, izložene su većem riziku od sektora kao što je na primer ugostiteljstvo.

Najbolji način da saznate koliko bi koštalo pokriće vašeg poslovanja je da zatražite onlajn ponudu za sajber osiguranje i osiguranje podataka.

Šta su uobičajeni sajber zločini?

Nažalost, čak i neki od tehnološki najupućenijih pojedinaca mogu postati žrtve sajber kriminala. Iako postoje brojne vrste kriminalnih aktivnosti koje se dešavaju na mreži, postoji nekoliko uobičajenih sajber zločina kojih treba biti svestan

Malware (zlonamerni program)

Oblik zlonamernog softvera koji se može sam instalirati u vaše sisteme putem phishing prevara i iskorišćavanjem ranjivosti softvera. Jednom instaliran, napadač može špijunirati aktivnosti na mreži i ukrasti privatne podatke.

Ransomware

Ovo je oblik malvera koji napada vaš računarski sistem i šifruje podatke. Napadač će tada zahtevati isplatu otkupnine u zamenu za vraćanje podataka. Vredno je formulisati plan oporavka podataka kao meru predostrožnosti i održavati najmanje jednu rezervnu kopiju podataka.

Hacking (hakovanje)

Sajber hakovanje je termin koji se koristi za delimično ili potpuno preuzimanje računarskog sistema ili određenih funkcija u njemu. Postoje različite metode za to, ali cilj je generalno pristupiti važnim podacima.