Digitalizacija u osiguranju

Digitalni trendovi koji oblikuju budućnost osiguranja

Moć konkurentnosti u dinamičnom okruženju

Digitalna era nije samo budućnost – ona je već uveliko ovde. Sektor osiguranja, u kom i sami poslujemo kao dugogodišnji brokeri, mora koristi sve dostupne resurse kako bi ostao relevantan i konkurentan na tržištu. Digitalna transformacija u osiguranju predstavlja neophodnost, kako zbog efikasnijeg poslovanja, tako i zbog toga što moderni potrošači očekuju brz i lako dostupan pristup uslugama preko digitalnih kanala.

Sa pravilnim implementiranjem novih tehnologija, akteri u osiguranju mogu ne samo unaprediti svoje poslovanje, već i pružiti superiorne usluge koje zadovoljavaju i nadmašuju očekivanja klijenata.

osiguranje u digitalno doba

S obzirom na ubrzani razvoj digitalnih tehnologija, svet poslovanja se neizbežno menja, a posebno to osećaju industrije poput finansijskih usluga i osiguranja. Tradicionalno sporija u prihvatanju novih trendova, industrija osiguranja sada prepoznaje važnost inovacija kako bi se izborila sa sve većim očekivanjima klijenata i rastućim rizicima koje nove tehnologije donose. Povećana digitalna povezanost klijenata i njihova očekivanja da usluge budu dostupne digitalnim kanalima, navela su mnoge u sektoru osiguranja da unaprede svoje poslovne modele.

Osiguravači se sve više okreću analitici podataka kako bi bolje razumeli potrebe svojih klijenata i prilagodili ponude. Primena tehnologija kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje omogućava brže i preciznije analize, što direktno poboljšava kvalitet usluge i zadovoljstvo klijenata. Osim toga, digitalna transformacija u osiguranju ne podrazumeva samo primenu sofisticiranijih tehnologija, već i promišljanje novih načina interakcije sa klijentima. Upravo uvođenje personalizovanih chatbotova, koji mogu samostalno voditi korisnike kroz procese ili odgovarati na česta pitanja, doprinosi boljem korisničkom iskustvu.

Trendovi digitalne transformacije u osiguranju

Za konkurentnost u osiguravajućoj industriji neophodno je biti ispred konkurencije. Trendovi koji pokreću digitalnu transformaciju i njihov potencijalni uticaj na unapređenje Vašeg poslovanja su sledeći:

 • Donošenje odluka zasnovano na podacima

  Digitalna transformacija ide dalje od jednostavnog nuđenja onlajn usluga. Radi se o korišćenju analitike podataka za optimizaciju procesa i donošenje strateških odluka. Ovo omogućava brokerima u osiguranju i osiguravajućim kućama da razviju efikasnije proizvode, cenovne modele i marketinške kampanje koji odgovaraju trenutnom tržištu. Dodatno, napredne analitike otvaraju put ka budućnosti sa prilagođenim platformama namenjenim specifičnim potrebama poslovanja.

 • Pristup fokusiran na kupca

  Tradicionalno, osiguravajuće kuće, kao i brokeri za osiguranje su fokusirani na portfolije proizvoda, zanemarujući korisničko iskustvo. Budućnost leži u izgradnji ekosistema koji se bavi potrebama i ponašanjem kupaca. Analizom podataka o kupcima, osiguravajuće kuće i brokeri mogu da identifikuju ponavljajuće probleme, optimizuju popularne proizvode i predvide buduću potražnju. Jaki kanali komunikacije sa postojećim i potencijalnim kupcima su od izuzetne važnosti za održavanje prednosti u odnosu na konkurenciju.

 • Uspon internet stvari (IoT)

  Proliferacija IoT uređaja je unela revoluciju u brojne industrije. S obzirom da se očekuje da će se globalno tržište IoT utrostručiti do 2030. godine, njegov uticaj na osiguranje je neosporan. Na primer, tržište osiguranja za štete na imovini u Japanu, zasnovano na IoT-u, beleži značajan rast. Prednosti IoT-a za osiguranje uključuju alate za ublažavanje rizika, naprednu analitiku za personalizovanu procenu rizika i poboljšanu interakciju sa kupcima.

 • Modernizacija nasleđa: strateški pristup

  Istraživanje pokazuje da se skoro polovina svih kompanija odlučuje za modernizaciju nasleđa - isplativiju alternativu izgradnji potpuno novih sistema. Ovaj pristup izbegava prekidanje tekućih poslovnih procesa, dok se koriste rešenja poput „računarstva u oblaku“ (Cloud Solutions) za proširenje i poboljšanje mogućnosti postojeće infrastrukture.

Digitalizacija osiguranja
 • Ciljani digitalni marketing

  Digitalno oglašavanje omogućava personalizovano obraćanje i ciljanu poruku. S obzirom da su potrošači stalno bombardovani oglasima, od izuzetne je važnosti pružiti ponude koje odgovaraju njihovim specifičnim potrebama. Da li se radi o imovini, poslovanju, putnom ili životnom osiguranju, digitalni alati omogućavaju ciljano oglašavanje pravoj publici. Platofme čak mogu da nude preporuke proizvoda na osnovu ponašanja kupaca, kao što je putno osiguranje onima koji su nedavno kupili karte za avion. Ulaganje u jak digitalni brend je od suštinskog značaja u današnjem konkurentnom okruženju.

 • Mikro-frontend arhitektura za poboljšanu agilnost i efikasnost

  Tradicionalni sistemi osiguranja često se oslanjaju na monolitne arhitekture, gde jedna platforma obavlja raznovrsne zadatke kao što su predaja zahteva, verifikacija i odobrenje. Ovaj pristup može ometati agilnost i inovacije. Mikro frontend arhitektura nudi rešenje dekompozicijom korisničkog interfejsa u nezavisne, samostalne module, čime se poboljšava brzina razvoja i održivost. Pojednostavljena administracija polisa i brža integracija novih funkcija, kao što su ažuriranja statusa polisa u realnom vremenu, predstavljaju prednost koju ostvaruje preduzeće. Mikro-frontendovi omogućavaju nezavisni razvoj i implementaciju funkcionalnosti, minimizujući poremećaj postojećih sistema, čime se omogućava iterativniji i efikasniji pristup digitalnoj transformaciji.

 • Razgovorni AI za poboljšane interakcije sa klijentima

  Razgovorna veštačka inteligencija, pokrenut alatima kao što su ChatGPT i mašinsko učenje, transformiše interakcije sa klijentima u osiguranju. Virtualni asistenti i chatbotovi se implementiraju da bi poboljšali korisničko iskustvo, pružajući podršku 24/7, odgovarajući na rutinska pitanja i vodeći klijente kroz informacije o polisama za bržu obradu zahteva za naknadu štete. Korišćenje ovog pristupa poboljšava operativnu efikasnost - skraćuje vreme rukovanja pozivima i poboljšava stopu rešavanja problema pri prvom pozivu.

 • Rast mobilnih aplikacija i digitalnih platformi

  Savremeni korisnici očekuju pogodnost i mogućnost samostalnog upravljanja uslugama. Osiguranje se digitalno transformiše kroz razvoj mobilnih aplikacija i digitalnih platformi za samousluživanje. Digitalna transformacija kroz rast ovih metoda, prebacuje fokus na korisnika i omogućava:

  • Brzinu i pogodnost - korisnici mogu sami da kupuju polise, prijavljuju štete i prate zahteve putem mobilnih aplikacija i online platformi. To omogućava brže i efikasnije procese u odnosu na tradicionalne metode.
  • Transparentnost - Platforme za samousluživanje pružaju korisnicima lakši pristup informacijama o polisama, zahtevima i statusu isplata.
  • Personalizacija - Neke aplikacije imaju mogućnost za kreiranje personalizovane ponude osiguranja na osnovu individualnih karakteristika korisnika.

U sferi osiguranja, dolazi do:

 • Smanjenjenja troškova – Automatizacija procesa putem aplikacija i platformi smanjuje potrebu za ljudskom radnom snagom, čime se redukuju troškovi poslovanja.
 • Efikasnosti – Brža obrada zahteva i efikasnija komunikacija sa korisnicima vode ka većoj efikasnosti poslovanja.
 • Konkurentska prednost – Pružanje pogodnih digitalnih alatki je atraktivnije za korisnike, pogotovo mlađe generacije, što osigurava kompaniji prednost na tržištu.

Ovakvi trendovi pogoduju i korisnicima i osiguranjima, nudeći brzinu, efikasnost, transparentnost i bolje korisničko iskustvo.

Iako digitalna transformacija može delovati složeno, prednosti su nesporne. Prihvatanjem ovih trendova, brokeri u osiguranju i osiguravajuće kuće mogu da steknu značajnu prednost na digitalnom tržištu koje se stalno menja, i razviju personalizovanu digitalnu strategiju za dugoročni uspeh. Studije slučaja iz prakse pokazuju da brokeri u osiguranju i osiguravajuća društva koja su uspešno implementirala procese digitalne transformacije, ne samo da su unapredila svoje poslovanje, već su i značajno povećala svoju konkurentnost. Sumirano, važno je istaći da su efikasnost, sigurnost i prilagođavanje korisničkom iskustvu, esencijalni aspekti koji definišu savremenu industriju osiguranja u digitalno doba.

Uz druga rešenja koja koristimo i implementiramo, naš novi korak u digitalnu transformaciju, inovacije i unapređenje poslovanja zove se PolicyMarket.Shop

Platforma već sada pruža širok spektar mogućnosti, uz naravno planirano kontinuirano unapređenje i nadgradnju, o čemu će više reči biti u našim narednim tekstovima.