buducnost osiguranja

Promene u tehnologiji osiguranja

Šta treba pratiti u 2024. godini i dalje u budućnosti

Industrija osiguranja je duboko oblikovana tehnološkim napretkom tokom godina. Od najranijih dana ručno pisanih polisa, do sofisticiranih algoritama i analize podataka današnjice, tehnologija je igrala vodeću ulogu u revolucionarnom transformisanju načina na koji osiguravajuće kompanije posluju. U 2024. godini i dalje u budućnosti, doći će do značajnih promena u industriji osiguranja, podstaknutih napretkom tehnologije i promenjenim očekivanjima potrošača.

Vremeplov kroz istoriju tehnologije osiguranja

15. vek
15. vek

Štamparska presa

Izum štamparske prese od strane Johanesa Gutenberga u 15. veku doneo je mogućnost masovne proizvodnje polisa, čineći osiguranje dostupnijim. Ova inovacija štedela je vreme i smanjila troškove povezane sa kreiranjem polisa, omogućavajući osiguravajućim kompanijama da prošire svoj potencijal.

19. vek
19. vek

Telegraf

Tokom 19. veka, telegraf je omogućio brzu komunikaciju na velikim udaljenostima. Osiguravajuće kompanije koristile su telegraf za primanje i obradu zahteva za štete, što je dovodilo do bržih isplata za nosioce polisa. Ova inovacija poboljšala je zadovoljstvo klijenata i efikasnost operacija.

Rani 20. vek
Rani 20. vek

Perforirane kartice i računarske mašine

Izum perforiranih kartica i računarskih mašina početkom 20. veka omogućio je osiguravajućim kompanijama efikasnije čuvanje i obradu podataka. Ova razvojna faza bila je instrumentalna u upravljanju informacijama o osiguranicima i preciznom obračunavanju premija.

Sredina 20. veka
Sredina 20. veka

Pojava računara

Pojava računara proizvela je revoluciju u području preuzimanja i procene rizika. Osiguravači su dobili mogućnost da analiziraju velike količine podataka kako bi bolje procenili rizik i adekvatnije obračunavali premije. Ovo je dovelo do poboljšane profitabilnosti i razvoja novih proizvoda osiguranja.

Kraj 20. veka
Kraj 20. veka

Internet i e-trgovina

Kasni 20. vek donosi pojavu interneta i e-trgovine, što omogućava osiguravajućim kompanijama da do klijenata dopru i putem interneta. Osiguranici sada su mogli kupovati polise, podnositi zahteve i pristupati informacijama putem veb sajtova i e-pošte. Ova promena unapredila je angažovanje klijenata i optimizovala procese.

Trenutni tehnološki pejzaž osiguranja

Rast i razvoj digitalnih platformi za prodaju polisa osiguranja i dalje će drastično uticati na promenu tradicionalnih modela ugovaranja i distribucije osiguranja. Ove platforme olakšavaju korisnicima upoređivanje polisa, dobijanje ponuda i obezbeđenje osiguravajućeg pokrića putem interneta. Ova tendencija dovodi do povećanja konkurencije i broja ponuda koje su usmerene na potrebe korisnika.

Big Data Analytics –
Analitika velike količine podataka

Danas osiguravajuće kompanije koriste Big Data analitiku – proces sagledavanja i analize ogromne količine informacija, kako bi procenile rizik i efikasnije otkrile prevarne zahteve. Napredni algoritmi analiziraju podatke iz različitih izvora, uključujući društvene mreže, telematiku i IoT uređaje, pružajući osiguravačima dublje razumevanje ponašanja i potreba svojih klijenata. Uređaji povezani sa vozilima i domaćinstvima, kao što su telematika i IoT senzori, omogućavaju osiguravačima da prikupljaju podatke u realnom vremenu o ponašanju nosilaca polisa i stanju imovine i postaće sve češći. Ova tendencija će dovesti do bezbednijih vozačkih navika, smanjenih zahteva za štetu i povoljnijih premija za osiguranike.

buducnost osiguranja

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje

Algoritmi veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) pomažu kompanijama za osiguranje da automatizuju procese kao što su procenjivanje rizika, obrada zahteva za štetu, detekcija prevara i korisnička podrška. Čet-botovi i virtuelni asistenti pružaju brže i personalizovanije odgovore na upite osiguranika, poboljšavajući ukupno zadovoljstvo klijenata.

Blokčejn

Blokčejn tehnologija unapređuje transparentnost i sigurnost u sektoru osiguranja. Pametni ugovori mogu automatizovati obradu zahteva za štetu, smanjujući administrativne troškove i mogućnosti za prevare, dok distribuirane knjige omogućavaju sigurno i nepromenljivo vođenje evidencija.

Iskorakom u budućnost

Gledajući unapred, industrija osiguranja je spremna za dalju transformaciju putem novih tehnologija:

Kvantno računarstvo

Kvantno računarstvo ima potencijal za postizanjem revolucije u modeliranju rizika i složenih kalkulacija. Može omogućiti osiguravačima da obrade ogromne baze podataka neviđenom brzinom, što će dovesti do preciznijih procena rizika.

Proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR)

AR i VR mogu se koristiti za procenu rizika i prevenciju šteta. Osiguravači bi mogli simulirati stvarne scenarije i pružiti virtualne procene rizika osiguranicima, posebno u oblastima kao što su osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda.

Napredak u sajber bezbednosti

Dok sajber pretnje nastavljaju da se razvijaju, osiguravači će biti prinuđeni da razviju prefinjenija rešenja za sajber bezbednost kako bi zaštitili osetljive podatke klijenata i digitalnu imovinu. Sistemi za detekciju i reagovanje na pretnje pokretani od strane veštačke inteligencije postaće sve važniji, ekvivalentrno tome i usklađivanje sa propisima o zaštiti podataka će rasti.

Istorijski razvoj tehnologije u sektoru osiguranja pokazuje dosledan trend ka većoj efikasnosti, poboljšanom iskustvu klijenata i unapređenoj proceni rizika. Danas je sektor osiguranja baziran na donošenju odluka na osnovu podataka, automatizaciji procesa i inovacijama usmerenim na klijente. Gledajući u budućnost, nove tehnologije obećavaju dalje preoblikovanje industrije, čineći je otpornijom i prilagodljivijom na evoluirajuće potrebe osiguranika. Osiguravači koji prihvate ove promene biće bolje pozicionirani i u prilici da brže napreduju u dinamičnom svetu osiguranja.